Ondertekening Green Deal ‘Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst’

Op 10 oktober – de Dag van de Duurzaamheid – heeft minister Bruno Bruins Green Deal 2.0. ondertekend tijdens het CleanMed congres 2018 te Nijmegen. Het Radboudumc was gastheer van dit internationale congres dat belangrijk is voor de ontwikkeling van verduurzaming in de gezondheidszorg. Zo’n 200 deelnemende organisaties, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en andere betrokken partijen in de zorg hebben samen met minister Bruno Bruins hun handtekening onder dit belangrijke convenant gezet.

Namens een van mijn klanten, de MPC (Mennistenerf Pennemes Combinantie) te Zaandam, heb ik als afgevaardigde de Green Deal namens deze organisaties mogen ondertekenen op het congres. De MPC staat bekend om haar “groene bedrijfsvoering” in de zorg.

Het belang van het verduurzamen van de zorg staat hoog op de agenda bij de overheid. Zorgaanbieders in Nederland zijn grootverbruikers van energie, water, voedsel en grondstoffen. In deze zogenaamde Green Deals spreken partijen uit samen zorg te willen dragen voor het behalen van de klimaatdoelstellingen

Wat zijn de ambities van de tweede Green Deal?

In de 2e Green Deal werken de brancheorganisaties, zorgverenigingen en VWS nauw samen en wordt in lijn met rijksbeleid gewerkt aan de volgende ambities:

  • 49% CO2 reductie in 2030
  • Circulaire bedrijfsvoering
  • Medicijnresten uit afvalwater
  • Gezond makende leefomgeving en milieu.

Zorginstellingen kunnen met een eigen inbreng aanhaken bij de Green Deal. Hiermee laten zij zien dat zij structureel werken aan een duurzame zorg en maatschappelijk betrokken zijn.


Bekijk ook deze artikelen

© 2024 Zorgwize