Zorgwize schenkt voetbalshirts aan voetbalacademie Ghana

Door overmatige slijtage heeft het team helaas moeten besluiten om zich niet meer in te gaan schrijven voor het volgend voetbalseizoen. Door slijtage dus, aan knieën, heupen en enkels van de veteranen, waarvan een aantal al meer dan 40 jaar op het veld hebben gestaan met elkaar. 

De kleding is echter nog helemaal niet versleten. Integendeel. De shirts zien er nog als nieuw uit. Ik moet dan ook concluderen dat er niet erg hard meer is gerend in deze kleding.

In het laatste jaar was Francis Opuku een van de veteranen van het 45+1 team. Hij liet mij weten dat hij in zijn vaderland Ghana voetbalacademies helpt met voetbalkleding.

Zo is Francis ook dit jaar afgereisd naar Ghana om persoonlijk voetbalspullen te overhandigen aan een plaatselijke voetbalacademie. Zo heeft hij o.a. voetbalshirts, ballen, trainingsjassen, polo’s en nog diverse andere spullen meegenomen die bij voetbalclubs waren ingezameld.

Onder de indruk van de verhalen van Francis en de foto’s uit Ghana die hij mij liet zien was een nieuwe bestemming van de shirts dus snel gevonden. Met een goed gevoel heb ik de voetbalshirts namens Zorgwize bij VDZ op het hoofdveld overhandigd aan Francis.  Op de foto staat hij met twee van zijn kleinkinderen.

De verzamelde spullen worden door Francis in speciale dozen verpakt en via de haven verscheept naar Accra in Ghana. Dit transport duurt ongeveer 6 weken. Francis haalt daar dan de dozen persoonlijk op. Met de voetbalkleren reist hij door het land om de spullen persoonlijk te overhandigen aan de academie. Zo is Francis er zeker van dat er geen spullen zullen verdwijnen of op een verkeerde plek terecht komen.

Het is, vergeleken met de faciliteiten die wij in Nederland kennen, indrukwekkend hoe mensen in Ghana met de omstandigheden omgaan. Ze voetballen op een veld waar geen gras groeit en de ballen waarmee ze spelen zijn vaak totaal versleten. Maar de spelvreugde is er niet minder om.

Hebben jullie ook nog goede voetbalspullen over voor kinderen in Ghana? Laat het mij dan weten. Dan speel ik de bal voor je door naar Francis.


Bekijk ook deze artikelen

© 2024 Zorgwize